Värikäs provencelainen salaatti pyöräytellään timjamivinegretissä juuri ennen tarjoilua

Tämä värikäs provencelaishenkinen salaatti on ystäväni peruja, ja toimii raikkaana elementtinä esimerkiksi Quiche-piirakoiden tai Coq au vinin kanssa. Makeat luumutomaatit, tuore kevätsipuli ja laadukkaat oliivit tuovat salaattiin runsaasti makua. Salaatti pyöräytetään lisäksi juuri ennen tarjoilua kirpakassa timjamivinegretissä, jolloin se saa pintaansa loistavan loppusilauksen. Yksinkertaista ja hyvää!

_____

Tarvitset:

  • 200 g tuoreita vihreitä papuja
  • rasiallinen (noin 250 g) pieniä luumutomaatteja
  • 1 kevätsipuli varsineen
  • puolikas kurkku
  • 1 dl hyviä mustia kalamata-oliiveja
  • 4 rkl extra virgin oliiviöljyä
  • 4 rkl mieleistä viinietikkaa (käytin vaaleaa balsamicoa)
  • 1 tl timjamia (sekä tuore että kuiva käy)
  • kunnon rouhaisu mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/3 tl sokeria
  • (jääpaloja pavuille)

Valmistus:

  1. Huuhtele pavut hyvin. Leikkaa pavuista päät pois. Kuumenna vettä kattilassa, ja kun se kiehuu, mausta ne runsaalla suolalla (1 tl suolaa per 0,5 l vettä). Keitä papuja niiden paksuudesta riippuen noin 5-10 minuuttia, jotta pavuille tyypilliset haitalliset glykosidit hajoavat.
  2. Kaada pavut lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Siirrä pavut odottamaan kylmään veteen, jotta vihreä väri säilyy ja pavut jäähtyvät hyvin. Muutama jääpala auttaa hyvin asiaa.
  3. Puolita kurkku ja koverra kurkun siemenet pois pienellä lusikalla (vedä lusikkaa pitkin kurkun keskiosaa). Näin salaatti ei vety liikaa hapokkaan kastikkeen vaikutuksestakaan. Viipaloi kurkku “puolikuiksi”.
  4. Puolita tomaatit. Viipaloi kevätsipuli (vain varren priimat osat). Valuta oliivit.
  5. Valmista vinegretti. Sekoita öljy, viinietikka ja mausteet keskenään. Tarkista maku, aika kirpakkaa saa olla.
  6. Valuta pavut ja taputtele ne kuiviksi paperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Leikkaa halutessasi noin puoliksi.
  7. Yhdistä kasvikset sekoitusastiassa juuri ennen tarjoilua. (Säilytä niitä tarvittaessa sitä ennen erikseen.)
  8. Sekoita vinegretti erittäin hyvin sekaisin juuri ennen kuin valelet sen salaattiin. Tarkkaile kastikkeen määrää, joka voi olla hieman reilu. Sekoita salaatti hyvin, ja siirrä tarjoiluastiaan. Tarjoile heti tai mahdollisimman pian. Toimii hyvin esimerkiksi Coq au vinin tai Quiche-piirakoiden kanssa.
Mimosa
1 kommentti
 

1 kommentti postauksessa Värikäs provencelainen salaatti pyöräytellään timjamivinegretissä juuri ennen tarjoilua

  1. […] Lisäkkeenä toimii niin riisi kuin perunakin – oma suosikkini on parmesaani-perunapaistos. Värikäs provencelainen salaatti tuo vielä väriä kylkeen! […]

Leave a Reply to Coq au vin / kukkoa viinissä – vaivaton klassikkoherkku pelastaa pimeät illat | Mimosalsa Cancel reply

Your email address will not be published.