Coq au vin / kukkoa viinissä – vaivaton klassikkoherkku pelastaa pimeät illat

On pitänyt pitkään blogata kukosta (okei, broilerista) viinissä, sillä tämä on tiheästi käytössä oleva vakkariohjeeni. Aiiivan suussasulavan herkullinen, ja kaiken lisäksi niin tavattoman vaivaton valmistaa! Ensin pikainen raaka-aineiden freesaus, ja sitten vain tunnin verran muita hommia, kun pata hautuu parhaudeksi :) Tämä on ruoka, jossa niinkin vaalea liha kuin broileri maistuu hauskasti melkeinpä yhtä täyteläiseltä kuin jokin tumma liharuoka!

Kanapalat onkin kiva jättää reiluiksi paloiksi, ja sienetkin toimivat minun mielestäni ihan kokonaisina. Sopivan suolaista kastiketta tasapainottavat myös makeat hillosipulit. Pinnalle tuoretta persiljaa runsaalla kädellä! Lisäkkeenä toimii niin riisi kuin perunakin – oma suosikkini on parmesaani-perunapaistos. Värikäs provencelainen salaatti tuo vielä väriä kylkeen!

Ai niin, ja tämä ruoka ei pane muutamien päivien säilytystä yhtään pahakseen, melkeinpä päin vastoin :)
_____

Neljälle

Tarvitset:

  • 4 broilerin rintafilettä tai koipireittä (koko linnunkin voi käyttää)
  • 6 salottisipulia (3-4 banaanisalottia)
  • vähän vajaa 1 dl hillosipuleita
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 50 g pekonia
  • 150 g herkkusieniä, pienehköjä
  • 2,5 dl punaviiniä
  • 2 dl vahvaa lihalientä (kuutioita käytettäessä voi tähän vesimäärään laittaa kokonaisen kuution)
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 laakerinlehti
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • musta- ja valkopippuria
  • suolaa
  • ripaus sokeria
  • puoli nippua tuoretta persiljaa

Valmistus:

  1. Puhdista sienet, leikkaa tarvittaessa kuivat kannat pois ja puolita suurempia sieniä.
  2. Halkaise sipulit ja viipaloi ne karkeasti. Siivuta myös valkosipulinkynnet.
  3. Suikaloi pekoni melko huolettomasti.
  4. Puhdista ja paloittele broileri reiluiksi palasiksi.
  5. Sekoita esim. syvällä lautasella vehnäjauhot ja hieman suolaa sekä vastarouhittua mustapippuria. Pyöritä kanapalat kauttaaltaan jauhoissa.
  6. Kuumenna paistinpannu hyvin kuumaksi, ja ruskista pekoni kevyesti.  Siirrä pekoni pataan/kattilaan.
  7. Kaada pekonin päälle punaviini, lihaliemi ja vesi, ja kuumenna samalla, kun vielä ruskistat muita raaka-aineita.
  8. Ruskista paistinpannussa pekoninrasvassa ensin sienet ja sitten broilerinpalat. Lisää pataan/kattilaan, jossa toivottavasti alkaa jo hiljalleen kiehua.
  9. Kuullota vielä sipuliviipaleet ja valkosipuli. Lisää tomaattisose, timjami ja laakerinlehti, ja kuullottele vielä pari minuuttia. Siirrä nekin pataan.
  10. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin tunnin. Sekoittele harvakseltaan.
  11. Mausta lopuksi musta- ja valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Tarkista toki myös suola.
  12. Hienonna tarjoiluun tuoretta persiljaa. Tarjoa riisi- tai perunalisäkkeen kanssa. Myös raikas provencelainen salaatti toimii loistavasti.

 

Mimosa
4 kommenttia
 

4 kommenttia postauksessa Coq au vin / kukkoa viinissä – vaivaton klassikkoherkku pelastaa pimeät illat

  1. Jonna says:

    Ikisuosikkini. Tätä reseptiä on testattava, olen nimittäin metsästänyt täydellistä ohjetta pitkään. Sain kerran Vanajanlinnassa täydellistä kukkoa viinissä, jossa oli ihanan täyteläinen ja paksuhko kastike. Itse saan aina vain liruja aikaan.

    • Anonymous says:

      Näin tahtoo käydä mutta itse suurustan aina lopuksi Maizenalla. Tämä resepti, jossa mukana hillosipulit on kyllä omasta mielestäni paras. Porkkanoita vielä jos haluaa niin voi laittaa tai persiljian korvata jollain muulla.

  2. […] salaatti on ystäväni peruja, ja toimii raikkaana elementtinä esimerkiksi Quiche-piirakoiden tai Coq au vinin kanssa. Makeat luumutomaatit, tuore kevätsipuli ja laadukkaat oliivit tuovat salaattiin […]

  3. No matter if some one searches for his Vital Cleanse
    thing, therefore he/she wishes to be available that in detail, therefore that thing is
    maintained over here.

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published.