Helsinkiläisiä hellitään keskellä Kluuvia: kunnianhimoinen Eat&Joy Maatilatori viitoittaa lähi- ja luomuruoan valtatietä

Uutuuttaan kiiltelevä Eat & Joy Maatilatori Kluuvissa on helsinkiläisten mielestä tällä hetkellä aika kiinnostava paikka; vasta kolmannella käyntikerralla mahduin suht vaivattomasti kävelemään. Tila ei ehkä ole kaikista näppärin nimenomaan suurille ihmisimassoille, mutta herkkua on siellä ah niin monenlaista. Eikä keskeinen sijaintikaan yhtään haittaa!

Ensin piti tutustua ainakin Helsingin mittakaavassa varmasti ainutlaatuiseen Jauhokellariin, jossa asiakas saa itse halutessaan jauhaa jyvistä omat jauhonsa. Ai mitä järkeä? No ensinnä, koko jyvän käyttäessään saa tietysti syödäkseen ne kaikki kuoriosan kivennäisaineet, hivenaineet, vitamiinit ja rasvat, jotka poistuvat valkojauhoja jalostettaessa. Hiilarikammo tai ei, kannattaa varmasti valita ravinteikas vaihtoehto. Toisekseen, erityisesti jyvässä olevat B-vitamiinit ovat hyvin herkkiä valon ja hapen vaikutukselle, ja alkavat tuhoutua nopeasti jauhamisen jälkeen. Ratkaisu: jauha tarvitsemasi määrä kokojyväjauhoja ja käytä mahdollisimman pian (mieluiten jo samana päivänä). Bonuksena tulee tietysti hieno tuore maku. Viljamylly kertoo aiheesta lisää.

Malmgårdin vaihtoehdoissa löytyy vehnän, kauran, rukiin ja ohran lisäksi myös speltti ja emmer. En ollut viimeksi mainittuun törmännytkään, mutta näkyy olevan vanha, harvinaistunut speltin tapainen vehnälaji, joka saattaa sopia keliaakikoillekin.

Olihan se kokeiltava ihan sitä jauhamista käytännössä. Toimintaohjeita kaipailtiinkin jonkinlaisen kyltin muodossa seinälle, mutta toistaiseksi neuvomassa oli onneksi avulias myyjä. Näin se menee. Isoista jyväsäkeistä kauhaistaan puuvadilla haluttua jyväsorttia (pieni puuvati vetää noin 500 g), ja kaadetaan se oikeaan myllyyn (jokaiselle viljalle on omansa).

Sitten säädetään haluttu karkeusaste. Tämä on hauskaa! Lopputuloksen voi siis valita hienosta jauhosta karkeaan jauhoon, tai jopa ihan tosi karkeaan ryynimäiseen lopputulokseen asti. Ensin löysätään myllyssä olevaa ruuvia, siirretään valitsinrengasta oikeaan kohtaan ja kiristetään uudelleen ruuvista. Sitten mylly käyntiin sähkökatkaisijasta, ja katsellaan, kun jyvät muuttuvat nätisti jauhoksi.

Lopputulos kipataan sopivan kokoiseen paperipussiin ja punnitaan vaa’alla. Voiko olla enää maanläheisempää tapaa hankkia jauhot? :D

Ja voi että mitä makeita herkkuja hallista löytyy! Tiedänpä, mistä ostan tämän vuoden joululahjat! Miltä kuulostaa vaikkapa kuusenkerkkä- tai karpalosiirappi, taikka söpö purkki kerroksittaisia marjajauhoja! Entäs superherkullisen näköinen kennohunaja? Pientuottajien helmiin ei olekaan ollut kovin helppoa päästä käsiksi! En edes mene suklaisiin sun muihin ;)

  

Onnellisten omenoiden mehu on kieltämättä kalleinta, mitä olen ikinä ostanut (9,90 e/1,2 litraa), mutta nyt kuitenkaan ei kaduta yhtään. En ole ikinä juonut näin täyteläistä, vahvan hedelmäistä omenamehua! Purkkia kohti onkin käytetty 2 kiloa Hakosen puutarhan omenoita, ja lajikkeet on pidetty erillään. Minun makuuni Samosta tehty mehu oli nappivalinta.

Vihannesosasto on täällä ehkä vähän sivuroolissa – sille varattu paikka on vähän hämärä ja vaatimaton. Sieltä löytyvät vihannekset ja juurekset ovat kyllä sitten freesejä ja hyvännäköisiä. Onko joku kokeillut mustaa perunaa?

Markus Maulavirta isännöi Lihakauppaa energisellä otteella. Viime käynnillä tiskissä oli “vaatimattomasti” puolikas ruho, ja ideana onkin se, että käytännössä nähtäisiin, mistä se suikale/jauheliha oikein on peräisin. Vielä en keksinyt lennosta, mitä lihatiskiltä olisin tiedustellut, mutta varmasti täältä löytyy osaamista ja vaihtoehtoja vaativaan makuun. Ja mikä mun mielestä on erityisen huomionarvoista, lihan riiputtamiseen on varattu ihan oma tila. Ihan parasta :)

Leipäpuolelta löytyy ihan uskomattomia herkkuleipiä. Voiko oikeasti vastustaa esimerkiksi Leibomo Limbun tuoretta suklaa-kirsikkaleipää? No okei, hinta voi ehkä ohjata siihen suuntaan, että sitä hankitaan lähinnä sunnuntaibrunssille. Mutta hei, hallihan on auki sunnuntaisinkin :D

Vielä kiinnitin huomiota hallin uuteen maidonmyyntikonseptiin. Maitotonkat tulevat takaisin! Omaa tonkkaa voi tietenkin käyttää uudelleen ja uudelleen, ja kantaa sillä aidot raakamaidot kotiin. Suhteellisen luksusta!

Juusto- ja kalatiskit jäivät minulta vielä vähän vähemmälle huomiolle – jotain pitää jättää ensi kertaankin… Ilmeisesti paikan päällä on myös kalasavustamo, kuulostaa herkulliselta!

Toivottavasti Eat & Joy:n nettisivutkin ehtivät pian ajan tasalle, niin kaikista hienouksista saisi vielä enemmän käytännön tietoa, kuten milloin massiivisessa leivinuunissa paistetaan leipää :)

Joko kävit tsekkaamassa Kluuvin hallin? Mitä tarttui mukaan?

 

Kluuvin Maatilatorista bloggaillut myös mm. Tee ite parempaa, Keittiönatsi  ja Kemikaalicocktail.

Mimosa
1 kommentti
 

1 kommentti postauksessa Helsinkiläisiä hellitään keskellä Kluuvia: kunnianhimoinen Eat&Joy Maatilatori viitoittaa lähi- ja luomuruoan valtatietä

  1. P.F. says:

    Luinkin tuosta jutusta jostain toisaalta. Harmi ettei ole Helsinkiin menoa. Mutta tämä Tamperehan on jo maaseutua helsinkikäiselle, joten täällä on romantiikkaa muutenkin….

Leave a Reply

Your email address will not be published.