Marinoidut mansikat ja mustikat

Kesällä haluaa totta kai käyttää erilaisiin jälkiruokiin tuoreita marjoja. Aina välillä käy kuitenkin niin, että ne huippumakeiksi mainostetut tuoreet mansikat eivät maistukaan kovin kummoisilta. Ja etenkin pensasmustikat ovat rakenteeltaan ihan luonnostaankin vähän kuivakoita. Molempiin saa kuitenkin kivasti potkua ja luonnetta marinoimalla niitä tunnin pari ennen tarjoilua. Vohveleita varten marinoin mansikat sitrushedelmillä ja -liköörillä, ja hain mustikoihin vähän lisämakua kardemummasta sekä ruskeasta mascobado-sokerista. Yhdessä ne täydensivät aika hyvin toisiaan – toinen oli hapokkaampi ja toinen lempeämpi. Kokeilemalla löytyy vaikka mitä marinadivaihtoehtoja.

Mansikat Romanovin tapaan

Tarvitset:

  • 1 litra tuoreita mansikoita
  • 1 appelsiini (kuori ja mehu, n. 1 dl)
  • 1 sitruunan kuori
  • 1 dl sokeria (osa voi olla tummaa)
  • 5 cl sitruslikööriä (tai vodkaa)

Valmistus:

  1. Perkaa mansikat ja paloittele ne esim. puoliksi.
  2. Pese sitruuna ja appelsiini, ja kuori molempien kuoret ohuiksi suikaleiksi. Tätä varten on olemassa käteviä kuorijoita. Voit myös raastaa kuoret, mikä ei tosin ole ihan yhtä mukavan näköistä.
  3. Purista appelsiinin mehu.
  4. Kiehauta pienessä kattilassa noin 2 rkl appelsiinimehua, sokeri sekä juuri raastetut sitrushedelmien kuoret.
  5. Lusikoi sokeri-kuoriliemi tasaisesti mansikoiden päälle.
  6. Kaada päälle myös noin 1 dl appelsiinimehua sekä 5 cl sitruslikööriä. Sekoita kevyesti.
  7. Anna marinoitua jääkaapissa parisen tuntia.
  8. Voit halutessasi lopuksi siivilöidä mansikat erilleen marinadiliemestä. Tarjoa erilaisten kesäherkkujen kanssa tai vaikka sellaisenaan.

_____

Kardemummamustikat

Tarvitset:

  • 1 rasia (pensas)mustikoita (n. 125 g)
  • reilu 0,5 tl jauhettua kardemummaa
  • noin 3 rkl tummaa sokeria, esim. mascobado tai vaikka fariini

Valmistus:

  1. Paloittele mustikat karkeasti noin puoliksi, niin että rakenne rikkoutuu hieman ja mausteet pääsevät pureutumaan marjaan.
  2. Ripottele joukkoon kardemumma sekä sokeri. Sekoittele jonkin aikaa.
  3. Anna maustua jääkaapissa noin tunnin verran ennen tarjoilua.
Mimosa
Ei kommentteja
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.