Aromikas ranskalainen sipulikeitto valmistuu lähes itsestään

Pitkästä aikaa blogin puolella! Taukoa on tullut syystä jos toisestakin, mutta nyt on kuitenkin erittäin hyvä hetki lusikoida kuumaa ja aromikasta sipulikeittoa. Harva ruoka on yhtä hyvää, ainakaan jos vertaa vaivannäköön valmistuksessa!

Sipulikeiton kanssa maistuu tuore leipä ja etenkin laadukas sulatettu juusto. Juustoleivän voi tietenkin tarjota monessa muodossa. Itse asensin sen tällä kertaa keittoannosten “kanneksi”, mutta voihan rapeat leivät/leivänpalat heitellä suoraan keittokattilaankin. Ja aika hauskasti näyttää toimivan myös esim. Pastanjauhajien/Jamien versio, jossa leipä toimii ns. puolisukeltajana :)

_____

Neljälle

Tarvitset:

 • N. 400 g erilaisia sipuleita, esim. punasipulia ja salottisipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • noin puolen sitruunan mehu
 • 50 g voita
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 1 litra kasvis-, kana- tai lihalientä, jonka nesteestä 2 dl valkoviiniä
 • tuoretta mustapippuria (rouhitaan)
 • 1 tl timjamia
 • suolaa ja sokeria maun mukaan
 • 4 viipaletta tuoretta vaaleaa tai sekaleipää
 • 100-150 g kauniisti sulavaa juustoa, esim. gruyère

Valmistus:

 1. Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit ohuehkoiksi puolirenkaiksi tms. Huom, uimalasit todettu hyväksi apuvälineeksi tässä hommassa 8) Palaset saavat jäädä ihan kunnon kokoisiksi, sillä nehän hautuvat mukavan pehmeiksi keitossa. Tietysti lusikointimukavuutta kannattaa kuitenkin vähän ajatella :) Hienonna myös valkosipulit.
 2. Kuumenna voi kattilassa ja lisää sipulit joukkoon. Paista ne pehmeän kuultaviksi, mutta älä ruskista.
 3. Valmista keitolle mukavasti paksuntava suurus sekoittamalla vehnäjauhot hyvin sipulien joukkoon, niin että sipulit näyttävät muuttuvan hieman “tahmaisiksi”. Pidä tällöin kattilaa tarvittaessa vähän syrjässä levyltä.
 4. Lisää lihaliemi joukkoon ensin ihan pienissä erissä, jotta vehnäjauhot sekoittuvat nesteeseen tasaisesti ja klimppiytymättä. Korvaa 2 dl lihaliemen nesteestä valkoviinillä.
 5. Jos olet käyttänyt punasipulia, lisää keittoon n. 1 rkl situunamehua, että väri säilyy paremmin.
 6. Lisää mausteet eli rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää myös se sipulikeiton ehkä klassisin mauste eli timjami.
 7. Anna keiton kiehua kannen alla hiljalleen miedolla lämmöllä alla ainakin 30 minuuttia, tai mitä kauemmin, sen parempi. Sekoita aluksi.
 8. Tarkista lopuksi keiton makutasapaino. Jos suolaa ei tarvita lisää, ripaus sokeri tuo kuitenkin sipulikeittoon ihanaa täyteläisyyttä. Jos mausta puuttuu vielä hieman happoa, lisää joukkoon hieman sitruunamehua.
 9. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Raasta valmiiksi kuorrutejuusto ja viipaloi leipä. Jaa valmis keitto annoskulhoihin tai tarvittaessa isompaan uuninkestävään kulhoon, jos kattilasi ei toimi uunissa. Paahda leipäviipaleet ja lisää juustoraaste niiden päälle.
 10. Laita juustoleivät makusi mukaan annoskulhojen kansiksi tai kulhoihin puoliksi upoksiin, tai ihan suoraan kattilaan. Kuorruta uunissa 250 asteessa 5-10 minuuttia ja tarjoa heti.
Mimosa
4 kommenttia
 

4 kommenttia postauksessa Aromikas ranskalainen sipulikeitto valmistuu lähes itsestään

 1. Kristiina says:

  Hei me tehtiin tätä joskus. Todellakin oli nopea ja herkullinen! =)

 2. Tusla says:

  Sipulikeitto on ihanaa. Meillä tosin kerran Miespuolinen päätti korvata valkoviinin osittain viskillä. Lopputulos oli aika kipakka ja savuisa setti. Tuunasin keittoa tomaattimurskalla mutta silti meni osa roskiin… Tekevälle sattuu ja eihän sitä kokeilematta opi. :)

 3. Kiitos hyvistä vihjeistä, näiden avulla saan keitostani vielä paremman :)

 4. […] borssi. Mä sitten rakastan näitä itsekseen herkullisiksi hautuvia keittoja, kuten nyt vaikka sipulikeittokin. Borsch-keittoa varten tarvitsee melkeinpä vain raastaa vihannekset karkeasti ja siirtää ne […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.