Pimeän kauden piristys: Mehevä mausteinen persikkakakku ja Pähkinäinen karamellikastike

Täytyypä sanoa, että Sara La Fountainin Passion for Food -kirja on ollut kyllä kovassa käytössä. Tähän mennessä mikään ohje ei ole pettänyt, ja jo pitkään onkin ollut reseptijonossa uskomattoman herkullisen näköinen persikkakakku. Piimäkakku itsessään ei yleensä ihan kauheasti itseäni hetkauta, mutta tässä reseptissä se toimii vain mausteisena kakun runkona. Kakku tehdään nurin päin, ja valmistus alkaakin ihanaisesta rommisiirapista, joka kaadetaan ensin vuuan pohjalle. Sehän se tuo mehevyyttä kakkuun jo ihan kättelyssä, ja siirappiin ladottavat persikkaviipaleet ja ananasmurska tuovat edelleenkin makoisaa kosteutta kakkuun. Syysillan kruunaa kermainen karamellikastike, jota valutetaan sitten viimeistelyksi valmiin kakun pinnalle. Se sisältää näyttävästi kokonaisia pekaani- ja saksanpähkinöitä.

_____

10-12 palaa

Uuni 180 C

Tarvitset:

 • 3,5 dl sokeria, valkoista tai vaaleaa (2,5 dl siirappiin, 1 dl kakkupohjaan)
 • 3,5 dl fariinisokeria (2 dl kakkupohjaan, 1,5 dl karamellikastikkeeseen)
 • 300 g voita (80 g siirappiin, 150 g kakkupohjaan ja n. 5 rkl karamellikastikkeeseen)
 • 3 kananmunaa
 • 3,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • ripaus ruokasoodaa
 • 1,25 dl kermaa
 • 200 g kermaviiliä
 • 1 prk persikoita (noin 235 g hedelmää)
 • 1 prk ananasmurskaa (noin 140 g hedelmää)
 • 2 rkl rommia tai vastaavasti rommiaromia
 • 0,5 dl vettä
 • 1 vaniljatanko (tai 1 rkl vanilja-aromia)
 • ripaus suolaa
 • 1 tl kanelia
 • noin 1 dl / reilu kourallinen kokonaisia pekaani- ja saksanpähkinöitä

Valmistus:

 1. Varaa ensin kakkuvuoka. Älä käytä irtopohjavuokaa – siirappi valuu läpi siitä viimeistään uunissa. Kröhöm.  Voitele vuoan pohja halutessasi kevyesti voilla.
 2. Kakku tehdään nurinpäin, joten aloita pinnalle tulevasta rommisiirapista. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan 2,5 dl sokeria ja 0,5 dl vettä. Ennen kuin laitat levyn päälle, sekoita vesi ja sokeri lusikalla tasaiseksi. Tämän jälkeen kuumenna sokeri, ÄLÄKÄ enää sokerin sulamisen aikana sekoita tai sörki seosta. Tarvittaessa vain ravistele vähän kattilaa epätasaisen koostumuksen tasaamiseksi. Anna sokerin hiljalleen kiehua vaaleanrusehtavaksi siirapiksi. Varo polttamasta seosta – kun se alkaa ruskehtaa kevyesti, se on valmista.
 3. Lisää siirappiin 80 g voita ja 2 rkl rommia, ja sekoita tehokkaasti kaikki ainekset tasaiseksi siirapiksi.
 4. Kaada siirappi kakkuvuoan pohjalle ja anna jäähtyä jonkin aikaa.
 5. Viipaloi persikat kapeahkoiksi viipaleiksi. Siivilöi ananasmurskasta mehut pois mahdollisimman hyvin – painele ananasmassaa tarvittaessa vähän lusikalla. Liiat mehut vetistävät hienon rommisiirappisi ;)
 6. Lado persikkaviipaleet nätisti hieman jäähtyneen rommisiirapin pinnalle. Painele viipaleita tarvittaessa kevyesti, niin että ne uppoavat siirappiin. Sirottele seuraavaksi ananasmurska tasaisesti kaiken pinnalle.
 7. Seuraavaksi valmistetaan kakkutaikina. Sekoita ensin keskenään kuivat aineet eli suola, vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja kaneli.
 8. Vaahdota 150 g huoneenlämpöistä voita sekä 2 dl fariinisokeria ja 1 dl sokeria sekä vanilja kuohkeaksi vaahdoksi.
 9. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaa hyvin välissä. Jos taikina alkaa juoksettua eli mennä ryynimäiseksi, lisää välissä joukkoon muutama lusikallinen jauhoseosta ja vatkaa tovi.
 10. Lisää joukkoon notkistettu kermaviili, sekä lopuksi muutamassa erässä jauhoseos. Kääntele taikina hyvin sekaisin, älä enää vatkaa voimakkaasti.
 11. Levitä taikina tasaisesti persikoiden ja ananasten päälle.
 12. Paista kakkua 180 asteessa 40-55 minuuttia, kokeile kypsyys tikulla. Suosittelen mieluummin tuon aikahaarukan loppupään aikoja, sillä tikkutestistä huolimatta kakku oli noin 45 minuutin paistamisen jälkeen kuitenkin keskeltä selkeästi hieman raaka. Ylipaistamiseenkaan ei kyllä ole syytä, sillä kadotetaan kakun mehevyyttä.
 13. Samalla kun kakku jäähtyy hieman, valmista karamellikastike. Laita kattilaan kerma, 1,5 dl fariinisokeria ja 5 rkl voita. Kuumenna ja sekoita. Anna seoksen kiehua keskilämmöllä niin, että se alkaa havaittavasti paksuuntua – ehkä noin 10 minuuttia. Ota kastike pois liedeltä ja sekoita pähkinät joukkoon.
 14. Tarjoile kakku pikapuoliin (mieluiten siis lämpimänä) karamellikastikkeen kanssa. Jos syöjiä on enemmän, voit valuttaa koko kastikkeen näyttävästi kakun pinnalle, tai tarjota sen annospalojen päälle lusikoitavaksi.

Postaus sisältää kaupallisen linkin.

Mimosa
Ei kommentteja
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.